Javni poziv za učešće u projektu izrade Monografija Agovića

A G O V I Ć I … KO SMO… ODAKLE SMO… OD KOGA POTIČEMO …

Sazrelo je, davno vec, vrijeme da se ozbiljno pozabavimo ovim pitanjima. Da prikupimo sve relevantne informacije na jednom mjestu i obradimo ih u duhu vremena u kome zivimo. Te da konacno damo odgovore utemeljene na naucnim cinjenicama i historijskim dokumentima a ne samo na pricama koje se prepricavaju i prenose s koljena na koljeno.

Za ovaj zahtjevan poduhvat nastojimo okupiti vrijednu i sposobnu ekipu koja ima za zadatak izradu Monografije Agovica. Bajro i Islam Agovic su vec svojim dosadasnjim radom postavili temelje za ovaj projekat koji je, za sada, podijeljen u tri tematske cjeline:

A – PORIJEKLO I MIGRACIJE – prikupljanje i obrada historijske gradje o porijeklu i migracijama Agovica (odgovorna osoba: Bajro Agovic)

B – PORODICNO STABLO – prikupljanje podataka za izradu porodicnog stabla, obrada i unosenje podataka na geni.com (Odgovorna osoba: Islam Agovic)

C – GENETSKA ANALIZA – prikupljanje podataka o genetskom porijeklu Agovica i utvrdjivanje srodnosti sa Agovicima iz razlicitih oblasti (Bihor, Rozaje, Golubovci, Tuzi, Skadar, Gacko itd.)

Pozivamo svu rodbinu, prijatelje i druge zainteresovane da uzmu ucesca u ovom hairli projektu i daju svoj doprinos.
Prvi korak koji mozete napraviti jeste pomoci u prikupljanju podataka kojima raspolazete. Pomozite nam da prikupimo podatke za porodicno stablo i da isto aktualiziramo. Obratite se Islamu, on ce vam u tome pomoci. Posaljite Islamu svoju emailadresu kako bi vas dodao na nase porodicno stablo na geni.com. Nakon toga mozete sami ili uz Islamovu pomoc registrovati svoje i podatke vasih porodica.

Pozivamo vas da se prikljucite i pomognete koliko mozete.

Kroz ovaj projekt upoznajmo jedni druge i potrudimo se da nasim potomcima ostavimo u nasljedje Monografiju na koju ce biti ponosni.

Pred nama je veliki zadatak, zato molim sve Agovice da doprinesu uspjehu ovog projekta. Sve relevatne informacije, dokumenti, tekstovi, vase ideje i sugestije su svakako dobrodosle.

Mahsuz Selam,
Semir Agović, u ime Izvršnog Odbora Agović Fondacije